Affald

 

Hvad må komme i papbeholderen

Fra Husholdningen: Paprøret fra køkkenrulle og toiletpapir, æsken fra tandpasta, vaskepulver, opvasketabs, skocreme, sparepærer, batterier mv.

Fødevarer: Kassen/æsken fra fx havregryn, chokolade, æggebakker, det pap der holder 6 små yoghurt/6 dåser tun sammen, æggebakker

Tøj og sko: Fx skotøjsæsken, prismærket, det pap der ligger i, når man køber en skjorte eller strømpebukser

Diverse: Fx bølgepap, postkort, æsker fra legetøj og de små papkasser, som du modtager mindre indkøb fra nethandel i.

Tape, hæfteklammer, labels o. lign. må godt blive på.

Det må ikke komme i beholderen til småt pap
Pizzabakker eller anden emballage med madrester og snasket pap. Papkasser skal være tømt for fx flamingochips.

Hvad må komme i papir beholderen

Aviser, ugeblade, reklamer, kuverter, telefonbøger, kontorpapir, gavepapir, bøger, tryksager og skrivepapir må komme i papirbeholderen.

Hvad må komme i metalbeholderen

Husholdning
Metallysestager, skærme, magasinholdere, papirkurve, opbevaringsæsker, gardinclips, hundeskåle og potteskjulere af metal.

Værktøj og køkkengrej
Hammer, sav, skruetrækker og knibtang af metal samt søm, skruer, beslag, dørhåndtag og metalkroge. Bestik, serveringsgrej, skåle, fade, gryder og pander af metal.

Fødevarer
Kaffe- og tedåser, konservesbeholdere og dåser fra makrel i tomat, tun eller torskerogn.

Når ting består af flere materialer
Da metallet smeltes ved meget høj varme, så betyder det ikke noget, hvis der sidder et plastik- eller træhåndtag på en metalsaks. Træ såvel som plast går op i røg, og betyder ikke noget for genanvendelsen.

  • Så rent skal metallet være
    Affaldet skal som udgangspunkt være så rent som muligt. Madrester udvikler hurtigt bakterier og uhygiejniske forhold, og så kan affaldet ikke genanvendes, men må sendes til forbrænding.
  • Emballager der har indeholdt mad, skal være drypfri for diverse lage og olie eller skrabet rene.
  • Skyl evt. i koldt vand eller det sidste hold opvaskevand. Hvis der bruges varmt vand og sæbe kun til rengøring af emballagen, går miljøgevinsten ved at genbruge det tabt.

Hvad må komme i elektronikbeholderen

Alle genstande, der er forsynet med ledning og/eller drives af batterier eller solceller og kan være i beholderen. Det kan være mindre køkkenmaskiner som fx stavblendere og mikrobølgeovne, mobiltelefoner, opladere, legetøj mv.

Hvad må komme i glasbeholderen

Alle typer glas og flasker – både farvet og klart glas. Hele flasker og husholdnings- og drikkeglas samt glasskår.

Det må ikke komme i glascontaineren
Krystalglas indeholder bly og må ikke omsmeltes og genanvendes med almindeligt glas. Det skal afleveres på en genbrugsstation. Plastflasker og metaldåser må heller ikke komme i glascontaineren.