Radiator, varme og vandforbrug

GODE RÅD TIL FJERNVARMEBRUGERE

Læs evt. mere her https://rvv.dk/fjernvarme/gode-raad-til-fjernvarmebrugere/

Fyr den af!

– og udnyt din fjernvarme fuldt ud.

Fjernvarmen leverer varme, og dit lokale fjernvarmeværk skal gerne have koldt vand tilbage. På den måde udnyttes systemet mest effekt, og varmen bliver billigst for dig. Det udgående fjernvarmerør skal altså være lunkent eller køligt. Jo køligere, jo bedre.

Luft ud!

– for fulde gardiner, og luk for varmen imens.

Luft kraftigt ud i din bolig – også selv om det er koldt udenfor. Et udluftet rum har lav fugtighed og er derfor meget lettere at varme op. Luft ud en gang om dagen med alle vinduer åbne og gennemtræk i ti minutter. Det fornyer luften, uden at vægge og møbler bliver kolde.

Start på ‘3’

Stil termostaterne ens – start på ‘3’

Uanset hvilken temperatur, du foretrækker, er det vigtigt at alle termostater i samme rum står på det samme. Når du skruer op på ’3’, svarer det normalt til 21 graders varme, hvilket er normal stuetemperatur. Tænk over, at hver ekstra grad øger dit energiforbrug med mindst 5 procent.

Tænd dem

Tænd dem

Tænd alle rummets radiatorer, ikke kun den, du sidder ved.

Du sparer intet ved kun at tænde en enkelt radiator i rummet og slukke de andre. En enkelt radiator på fuldt blus bruger ofte mere varme end fire radiatorer på kvart drift. Du udnytter din fjernvarme mest effektivt ved at bruge alle radiatorerne. Gem heller ikke en radiator bag sofaen. En radiator skal være tændt og have luft omkring sig.

Luk døren

Luk døren

Luk døren til soveværelset og de andre kolde rum.

Vi kan godt lide, at stuen er varm og soveværelset lidt køligere. Men husk at lukke døren mellem rum med forskellige temperaturer. Så udnytter du varmen mest effektivt. De fleste sover bedst ved 17 grader, hvilket svarer til at stille termostaten på ’2’.

Mindst 16

Mindst 16

Vi anbefaler mindst 16 grader, det bedste for dit rum.

Som tommelfingerregel anbefaler vi mindst 16 grader i alle rum. Under 14 grader risikerer du at skade bygningen og få problemer med fugt. Med fjernvarme sparer du næsten ingenting, hvis du slukker helt for varmen om natten. For om morgenen når du så atter skruer op, belaster du fjernvarmeværket, som må bruge dyre og dårligere energikilder for at følge med.

Brug brus

Brug brus

Brug bruseren og opvaskebaljen – og spar på det varme vand.

Der går 125 liter vand på et fyldt badekar, mens 5 minutter under bruseren kun koster 45 liter vand. Tænk over hvor du kan spare på det varme vand. Brug opvaskebaljen i stedet for at vaske op under rindende vand. Indstil dit fjernvarmeanlæg, så det varme vand ikke overstiger 55 grader.

Aflæs måler

Aflæs din måler

Mindst en gang om måneden.

Måleren giver overblik over dit forbrug og afslører eventuelle udsving. Den afslører en defekt ventil eller utætheder i systemet, selvom der normalt ikke er problemer med fjernvarmen. Kontakt dit fjernvarmeselskab, hvis du konstaterer uregelmæssigheder på dit forbrug eller din måler.

Fjernvarme

Fjernvarme

Husk at fjernvarme er billigere – både for dig og for miljøet.

Brug så vidt muligt fjernvarmen – for miljøets skyld og af hensyn til din varmeregning. En pejs er hyggelig men forurener meget i forhold til den varme, den afgiver. Hold varmen med omtanke.

Lær mere

Lær mere

Hjælp fjernvarmen, og hjælp os alle sammen.

Kender du din fjernvarme? Ellers besøg Dansk Fjernvarme og hjælp os med at holde Danmarks varmeforbrug nede. Lær dig selv og dine mærmeste at bruge fjernvarmen rigtigt. Det er i vores allesammens interesse
Læs mere på Dansk Fjernvarmes hjemmeside